Demokratia vaatii istumalihaksia

Ehdin taas pitkästä aikaa Sulevin (Suur-Leppävaaran Vihreät) hallituksen kokoukseen. Asialistalla oli luonnollisesti vaaliasiaa, ovathan kunnallisvaalit vain parin kuukauden päässä.

Olen oppinut ainakin pari asiaa toimiessani Vihreissä. Ensinnäkin, on hyvin helppoa päästä mukaan paikallisyhdistyksen toimintaan. Ihmisten erilaisuutta arvostetaan ja jokaiselle löytyy varmasti tehtävää.

Toisaalta, jos haluaa oikeasti vaikuttaa oman asuinkuntansa tulevaisuuteen, saa varautua istumaan kokouksessa jos toisessakin. Erilaisten tekstien laatimiseen ja muokaamiseen menee tuhottomasti aikaa. Tämä on tietysti oman vapaa-ajan kannalta huono asia, mutta parempaakaan tapaa muodostaa ryhmän yhteinen mielipide ei taida olla olemassa.

Yksittäisen ihmisen mielipide tai ehdotus voi päästä leviämään pienen paikallisyhdistyksen kannanotosta koko puolueen ohjelmaan, sitä kautta puolueiden välisiin neuvotteluihin ja lopulta jopa konkreettiseksi toimenpiteeksi kunnallisella tai valtiollisella tasolla. Tämä on demokratian ydin, ja on hienoa että kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus olla osa sitä prosessia.