Pienet lapset tarvitsevat isoja puita

Vaaleissa ehdokkaalla pitää olla jokin motto, slogan, johon kiteytyy kaikki se minkä puolesta hän on ehdolla. Slogania on sitten helppo toistaa eri vaalimateriaaleissa ja toivoa, että se jää äänestäjille mieleen. Mietin asiaa pitkään ja päädyin otsikossa näkyvään lauseeseen. Sen on tarkoitus olla sopivasti monimerkityksellinen.

Ensinnäkin siinä mainitaan lapset. On aika halpahintaista mainostaa olevansa tuore isä, mutta kyllä täytyy toisaalta sanoa että vanhemmuus muuttaa ihmistä melkoisesti. Elinympäristöä katselee ihan eri silmin. On monissa tutkimuksissa todettu, että epäviihtyisät olot stressaavat aikuisiakin, joten kehittyville lapsille soisi turvalliset oltavat ja paljon suojaisia leikkipaikkoja luonnon helmassa. Myös kaupunkilaislapsille.

Slogania voi tulkita myös vertauskuvallisemmin. Puut ja niiden muodostamat metsät ovat merkittävä osa ekosysteemiämme. Ne tuottavat happea, ehkäisevät eroosiota ja luovat elinympäristöjä lukemattomille muille lajeille. Jos maailman metsät häviävät ja niiden monimuotoisuus katoaa, ei ole ihmislajin jälkipolvillakaan hääppöiset oltavat. Tämänhän kaikki tietävät, mutta pitää muistaa että aihe on ajankohtainen myös kunnallisvaaleissa. Metsiä kaadetaan puu kerrallaan.