Vinkkejä työmatkapyöräilyyn

Polkupyörä on mainio kulkupeli työmatkalle, etenkin jos ei halua hankkia autoa. Itse pyöräilen töihin lähes ympäri vuoden, talvikelejä lukuunottamatta. Matkaa Leppävaarasta Helsinki-Vantaan lentokentän kupeeseen kertyy 18 kilometriä suuntaansa, se taittuu noin tunnissa. Paitsi että kunto kohoaa, rahaa säästyy ja työmatkoihin joka tapauksessa kuluva aika tulee käytettyä hyödyllisesti. Pyöräilijä voi myös valita autoilijaa vapaammin kulkureittinsä ja ehtii nauttia matkallaan myös maisemista. Pari viikkoa sitten saatoin pysähtyä ihailemaan pellolla levähtävää, monisatapäistä valkoposkihanhiparvea!

Jos pyöräily tuntuu liian raskaalta, kokeile näitä konsteja:

  • Nosta satula oikealle korkeudelle. Jalan pitää ylettyä suoristumaan kunnolla joka polkaisulla, jotta joka hikipisarasta saadaan hyöty irti.
  • Hanki kunnollinen, painemittarilla varustettu polkupyörän pumppu, ja pumppaa renkaisiin oikeat paineet. Matka taittuu sen jälkeen paljon kevyemmin!
  • Osta uusi, pehmeämpi satula. Varsinkin urheilullisemmissa pyörämalleissa on tyylikkäät mutta tarpeettoman kovat istuimet.

Pääkaupunkiseudun kunnat voisivat tehdä paljon enemmän työmatkapyöräilyn edistämiseksi. Pyörätieverkostoa pitäisi kasvattaa, työpaikoille saada kunnolliset suihkutilat ja pyöräreittien talvikunnossapitoon kiinnittää enemmän huomiota. Pyöräilemällä saastutat vähemmän, elät pitempään ja nautit elämästä!