Pitääkö paviaanit pelastaa?

Päivänpolttava keskustelunaihe on Korkeasaaren paviaaneja uhkaava lopetustuomio.

Olin Helsingin Vihreiden mandaatilla Korkeasaaren johtokunnassa ennen Espooseen muuttoani, joten rohkenen kommentoida, koska asiaa on minulta kysyttykin. (Espoon kunnalisvaaleihin tämä ei oikeastaan liity mitenkään, Korkeasaari on kokonaan Helsingin kaupungin omistama laitos.)

Homma menee näin: Apinatarha on pakko remontoida, jos ei muu niin EU-direktiivit määräävät niin. Muuta tilaa paviaaneille ei ole. Paviaaneja on afrikan savanneilla pilvin pimein ja ne myös lisääntyvät helposti, joten niistä ei ole eläintarhoissa kysyntää. Korkeasaaren suunnitelmissa on asuttaa remontoitu apinatarha japaninmakakeilla, jotka ovat pienempiä, pärjäävät paremmin pohjoisissa oloissa ja ovat lisäksi (ainakin yksi alalaji) uhanalaisia. Korkeasaaressa ei ole paljon tilaa, joten on järkevää käyttää sekin vähä oikeasti vaarantuneiden lajien suojeluun.

Kun Karhulinnaa alettiin remontoida, vanhat karhut lopetettiin myös. (Myös karhuista on ylitarjontaa. Suomen eläinpuistoissa jokakeväiset suloiset karhunpennut lopetetaan rutiininomaisesti syksyllä. Korkeasaaressa karhujen ei ole tästä syytä annettu lisääntyä.)

Jos paviaaneille löytyy uusi majapaikka, niin hienoa, mutta niiden kohtalo ei mielestäni ole syntyneen kohun arvoinen.