Kulttuurilautakunta 17.5.

Pöytäkirja täällä.

Museonjohtaja Markku Valkonen kertoi ihan kokouksen aluksi EMMA (Espoo Museum of Modern Art) -museon tilanteesta. Avajaiset ovat lokakuussa, ja WeeGeehen siis avataan Suomen suurin modernin taiteen museo. Valkonen kehui, että (vielä julkistamattomien) tulevien näyttelyiden teosten vakuutusarvo on yhteensä yli 200 miljoonaa euroa.

Sivistystoimen talouskatsauksesta kävi ilmi, että suunnilleen budjetissa ollaan. Työväenopiston toimintakatteen arvioidaan kuitenkin menevän noin 300 tuhannen verran yli budjetin.

Ensi vuoden talousarvion raameja varten virkamiehet olivat hahmotelleet lisämenojen tarpeita, paineita olisi lautakunnan osalta 7,5 miljoonan edestä. Lautakunta laatii talousarvion syyskuuhun mennessä.

Tapiolan kirjastoon hankitaan uusi palautusautomaatti, noin 100 tuhannen hintaan, lisäksi tulevat 15 tuhannen vuotuiset ylläpitokustannukset. Keskustelua heräsi siitä, korvataanko tässä kirjastotyötekijöitä koneilla. Ei kuulemma, koska väki vapautuu tekemään mielekkäämpiä hommia. Ilman automatisointia ei Leppävaarankaan kirjaston volyymia pystyttäisi hoitamaan. En osallistunut keskusteluun, mutta mietin kyllä että vaikka palautuskirjojen lajittelu ei kovin hohdokasta työtä ole, on se kuitenkin huonommin koulutetuille sopivaa työtä, sellaista mitä nykyään on yhä vähemmän tarjolla. Kone tekee halvemmalla?

Kirjastojen pilottihankkeen projektisuunnitelma on valmistunut. Hankkeessa on tarkoitus kokeilla kahta asiaa: lähikirjastojen tilojen käyttöä yhteistyötahojen kuten kaupunginosayhdistysten, harrastuskerhojen kanssa “kirjasto kansalaisten olohuoneena” normaalien kirjastoaukioloaikojen ulkopuolella (Laajalahden, Viherlaakson ja Laaksolahden kirjastot), sekä koulun ja kirjaston välisen yhteistyön lisäämistä esim. siten, että koulu voi käyttää kirjaston tiloja opetukseen (Haukilahden, Laajalahden, Laaksolahden, Viherlaakson ja Kauklahden kirjastot). Hyviltä tavoitteilta vaikuttavat minusta molemmat, etenkin kun normaali kirjastotoiminta ei häiriinny. Projekti jatkuu vuoteen 2009 ja lautakunta saa sen etenemisestä raportin kerran vuodessa.

Lautakunnan pyytämä selvitys Työväenopiston taloudesta ja henkilöstötilanteesta esiteltiin. Tulojen ja menojen ennustaminen tuntuu olevan ko. laitoksessa hankalaa ja uusi tekniikka on aiheuttanut ongelmia. Lautakunnassa moni, minä mukaanluettuna on sitä mieltä, että päätös jättää painetut ohjelmat jakamatta koteihin 100 tuhannen euron säästön takia oli virhe. Asiaan varmaankin palataan vielä ensi vuoden budjetin yhteydessä.