Nettiäänestämisen sudenkuoppia

Tällä viikolla alkavissa osuuskunta HOK-Elannon edustajistovaaleissa on mahdollista äänestää verkon kautta mistä tahansa. Ensilukemalta se tuntuu hyvältä idealta, mutta asiaan liittyy monta ongelmaa.

Ensinnäkin ovat tietysti tekniikkaan liittyvät ongelmat. Pystytäänkö verkkoäänestyksestä tekemään niin helppoa, että nettinoviisinkin ääni menee perille? Ja mikä takaa sen, että (tietokoneella suoritetussa) ääntenlaskennassa ei tapahdu tahallisia tai tahattomia virheitä? Perinteisessä, paperilappuihin ja uurnaan perustuvassa järjestelmässä on monia etuja. Äänestyspaikalla on ihmisiä, joilta äänestäjän voi kysyä apua. Ja ääniä laskemassa on tavallisia kansalaisia, jotka pystyvät valvomaan toinen toistaan.

Jos oletetaan, että tekniikkaan liittyvät ongelmat saadaan ratkaistua, selkeästi suurin ongelma etä-äänestämisessä jää silti jäljelle. Koska nettiäänestämistilannetta ei ole valvomassa kukaan, äänten ostaminen tai hankkiminen kiristämällä käy hyvin helpoksi. Ei tarvitse muuta kuin mennä nettiäänestäjän selän taakse antamaan ohjeita. Tämähän ei ole perinteisellä äänestyspaikalla mahdollista.

HOK-Elannon vaaleissa epärehellisen ehdokkaan olisi siis täysin mahdollista ostaa vaikka muutamalla eurolla itselleen ääniä ohikulkevilta s-etukortin haltijoilta. Kannettava tietokone vain auki baaritiskillä ja siitä se lähtee. Tulisi luultavasti halvemmaksikin kuin google-mainonta…

Jyrki Kasvi kirjoittaa, että tästä kaikesta on syytä juuri nyt kerätä kokemuksia ja keskustella. Olen samaa mieltä.

Olen ehdokkaana, en osta ääniä. Tsekkaa sivu aiheesta täällä ja muista äänestää 22.2.2008 alkaen.