Onko suurilla päivittäistavaraketjuilla liikaa valtaa?

Euroopan parlamentti otti hiljattain kantaa supermarkettiketjujen valtaan Euroopassa:

Parlamentti toteaa, että suuret supermarketit käyttävät väärin valtaansa ostajina ja pakottavat (sekä EU:n että valtameren takaisille) tavarantoimittajille maksettavat hinnat kestämättömän alas ja määräävät niille epäoikeudenmukaisia ehtoja.

Tänään aamutelevision haastattelussa europarlamentaarikko Satu Hassi kertoi, että Suomessa päivittäistavarakauppa on Euroopan keskittyneintä. Viisi suurinta ketjua hallitsee 90 prosenttia markkinoista.

Se, että suuri ostaja pystyy neuvottelemaan paremmat hinnat, on normaalia markkinataloutta. Ketjujen itselleen raivaama asema aiheuttaa kuitenkin vaikeuksia pienille, paikallisille tavarantoimittajille. Ekologisinta olisi, jos lähikaupastaan saisi nimenomaan lähellä tuotettua ruokaa ynnä muita lähistön pienyrittäjien tuotteita. Olettaen tietysti, että ne kuljetetaan suoraan kauppoihin eikä kaikkea kierrätetä ensi keskusvarastojen kautta.

Olen ehdokkaana perjantaina alkavissa HOK-Elannon vaaleissa (lisätietoja täältä). Jos minut valitaan edustajistoon, lupaan ottaa selvää miten S-ryhmässä voitaisiin paremmin edistää lähiseudun tuottajien tuotteiden tai palveluiden saatavuutta.