S-etukortilla torjumaan ilmastonmuutosta

Kuluvan helmikuun lauhat kelit täällä Etelä-Suomessa ovat taas osaltaan vahvistamassa sitä käsitystä, että ilmastonmuutos on pysyvä ilmiö ja sille pitäisi tehdä jotain. Itseäni harmittaa varsin kovasti se, että tänä talvena Espoossa ei ole ollut vielä yhtään sellaista viikonloppua, jolloin olisi päässyt lasten kanssa pulkkamäkeen. Riittävästi lunta maassa ja pikkupakkanen, olisiko se liikaa pyydetty? Ilmeisesti.

Huomenna alkavissa HOK-Elannon vaaleissa (olen ehdokkaana, lisätietoja täältä) valitaan edustajisto S-ryhmän suurimmalle alueosuuskaupalle. Edustajisto on osuuskunnan ylin päättävä elin. Koska päivittäiskaupalla on suuri merkitys sille, mitä ja miten ihmiset kuluttavat, edustajisto voi oikeasti vaikuttaa myös ilmastonmuutokseen.

Osuuskaupan tulisi mielestäni näyttää esimerkkiä ja ryhtyä käyttämään kaikissa toimipisteissään uusituvista energialähteistä saatavaa sähköä, lämpö- ja jäähdytysenergiaa. Jätteiden syntyä pitää ehkäistä entistä voimallisemmin ja eri materiaalien kierrätystä tehostaa. Yhä suurempien megamarkettien rakentamista tulee hillitä. Yksityisautoilusta luopumisen helpottamiseksi uusien päivittäistavarakauppojen tulisi olla kävelyetäisyydellä mahdollisimman monesta taloudesta.

Päivittäistavarakauppa aiheuttaa noin 1,5 prosenttia Suomen kaikista ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä ja kuluttaa noin 1,3 prosenttia Suomessa kulutettavasta sähköstä. Asiakkaiden matkoihin kotoa markettiin ja takaisin kuluu 4 prosenttia kaikista yksityisautoilla ajetuista kilometreistä. (Lähde: PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA JA YMPÄRISTÖ – Katsaus päivittäistavarakaupan ympäristövaikutuksiin vuonna 2003 (PDF) )

Äänestä ja vaikuta näihin lukuihin!