Kuntatalous ja lähestyvä taantuma

Talousuutiset ovat viime viikkoina olleet etusivun materiaalia. Yhdysvalloissa riehuva, holtittomasta asuntoluotottamisesta alkunsa saanut luottokriisi on saanut rahoitusmarkkinat lähes pysähdyksiin ja pankkeja on alkanut kaatua paitsi Yhdysvalloissa myös Euroopassa.

Tämä ei voi olla vaikuttamatta reaalitalouteen ja ei tarvitse olla kovin rohkea ennustaja jos väittää, että jonkinasteinen taantuma saadaan viimeistään ensi vuonna myös Suomeen.

Hidastuva talous vaikuttaa verotuloihin, ja erityisesti Espoo saattaa joutua tilanteeseen, jossa rahaa palveluiden tuottamiseen ja rakenteiden ylläpitoon on merkittävästi vähemmän kuin menneinä, lihavina vuosina.

Mikäli näin käy, valtuustossa joudutaan ikävien päätösten eteen. Jos minut (Espoon Vihreät, ehdokas # 21) valitaan tulevissa vaaleissa valtuustoon, tulen ajamaan uusien suurten investointien (esimerkiksi Espoon teatteritalo) lykkäämistä tai peruuttamista kokonaan sekä verotuksen maltillista kiristämistä palveluiden tason heikentämisen sijaan. Menojen säilyttämistä ennallaan velanoton avulla en kannata.