Ilmoitus ei helpota äänestämistä

Vaaleista toiseen olen ihmetellyt, miksi koteihin postitettu ilmoitus äänioikeudesta kehotetaan ottamaan mukaan äänestyspaikalle. Sitä ei kuitenkaan tarvita mihinkään.

Olen ollut useasti vaalilautakunnan jäsenenä, ja olin myös viime sunnuntaina tarkastamassa äänestäjien henkilöllisyyksiä ja jakamassa äänestyslippuja. Suurimmalla osalla äänestäjistä oli ilmoituslomake mukanaan. Laitoimme kaikki saamamme lomakkeet saman tien syrjään, odottamaan tuhoamista. Äänioikeuden varmistimme henkilöllisyystodistusten perusteella ja äänestäjien lukumäärä laskettin muilla tavoin.

Äänestäjien oli vaikea ymmärtää, miksi emme olleet kiinnostuneita ilmoituslomakkeista. Moni tuli äänestyspaikalle epävarmana äänioikeudestaan, koska oli kadottanut lomakkeen.

Kokemukseni mukaan ilmoituslomaketta ei tarvita myöskään ennakkoon äänestettäessä. Virkailija tulostaa uuden lomakkeen, joka allekirjoitetaan.

Minkä takia halutaan luoda mielikuvaa, että äänioikeus riippuu siitä, onko kotiin jaettu lappunen hukassa vai ei? Miksi ilmoitus näyttää allekirjoitusta vaativalta lomakkeelta, kun allekirjoitusta siihen ei koskaan pyydetä? Eikö riittäisi tavallinen kirje, jossa yksinkertaisesti kerrotaan äänestyspaikka ja -aika?

Omalla alallani on rutiininomaista, että suunnitellut tuotteet testataan käyttäjillä ja havaitut ongelmat korjataan. Nykymuotoinen ilmoituslomake hämmentää äänestäjiä ja pahimmillaan saattaa johtaa siihen, että äänioikeus jätetään kokonaan käyttämättä.

Tämä kirjoitukseni julkaistiin tänään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.