CARTES-EMMA fuusion (surkea) loppu lähestyy

Eilen oli Espoon Taide- ja Tietotekniikkakeskus Cartesin säätiön valtuuskunnan varsin masentava kevätkokous, viimeinen lajiaan.

Cartesin säätiön sulautuminen Espoon taidemuseosäätiöön on PRH:n sinettiä vaille valmis. Ikävä kyllä näyttää siltä, että taidemuseosäätiö ja EMMA eivät ole  ollenkaan kiinnostuneita jatkamaan Cartesin aikaisemmin ylläpitämää toimintaa. Cartes on mm. järjestänyt vuosittain kansainvälisesti tunnetun Flux-uusmediataidefestivaalin sekä tarjonnut studiotilaa uusmediataiteen ja kokeellisten äänitaiteen projektien ja työpajojen käyttöön. EMMA eli ole esittänyt mitään suunnitelmia toiminnan jatkamiseksi eikä tarjonnut Cartesin henkilökunnalle siihen liittyviä tehtäviä organisaatiossaan. Cartesin hallitus ja valtuuskunta ovat tähän erittäin pettyneitä.

Fuusioneuvotteluissa Espoon taidemuseosäätiö ei ollut valmis tekemään omiin sääntöihinsä mitään muutoksia, joilla olisi voitu turvata Cartesin ylläpitämän toiminnan jatkuvuus. Silloisen museonjohtajan (nyttemmin eläkkeellä) lupailuista huolimatta näyttää nyt siltä, että Taidemuseosäätiö saa haltuunsa Cartesin säätiön varat ja laitteistot ilman, että sillä on mitään velvoitetta ylläpitää Cartesin perintöä.

Cartes on saanut Espoon kaupungilta toiminta-avustusta noin 150 tuhatta euroa vuosittain. Mikäli Espoon taidemuseosäätiö hakee ensi vuonna samaa summaa kaupungilta Cartes-fuusioon viitaten, sitä ei ainakaan valtuuskunnassa eilen esitettyjen tietojen pohjalta voi perustella.